Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Hoe word ik een burger-strijder en de samentafel een arena?! (Gebaseerd op het essay van Jonathan Holslag ‘Met deze vijf wapens wordt de Europeaan een burger-strijder’.)

november 10 @ 17:00 - 20:00

Beeld Patrick Post

Beeld: Patrick Post

Hoe word ik een burger-strijder en de samentafel een arena?
(gebaseerd op het essay van Jonathan Holslag ‘Met deze vijf wapens wordt de Europeaan een burger-strijder’, verschenen in Trouw op 3 september 2022)

Jonathan onderscheidt vijf, eigenlijk zes wapens die behulpzaam kunnen zijn. Daarover gaan we in gesprek of nog beter geformuleerd:

‘Wat herkent u in uzelf als u met deze wapens omgaat.’

“Terwijl vakantiedorp Europa deed alsof er niets aan de hand was, stapelden de problemen elders in de wereld zich op. Tijd om de teenslippers op te bergen, niet alleen voor alle politici, nee, voor alle Europeanen. Maar hoe word je een burger-strijder?

Het moeilijkste gevecht in deze wereld is het gevecht tegen de futloosheid van onze eigen samenleving. De kracht van een democratische samenleving wordt in eerste instantie bepaald door de toewijding van haar burgers, hun betrokkenheid, hun bereidheid om bij te dragen aan haar kracht en de wijsheid om die integer te gebruiken. Het is op dit punt dat elke burger een keuze moeten maken: zich verslagen terugtrekken, aanvaarden dat Europa uitgerangeerd is, of stiekem rekenen op een autoritaire leider die de koers bepaalt. Of blijven strijden.”

De zes genoemde wapenen zijn:

  • Overtuiging Een eerste wapen van de burger-strijder is zijn of haar overtuiging, zijn nuchtere balanceren tussen realisme en idealisme
  • Tijd Een tweede wapen is tijd. Een burger-strijder hoedt zich voor afleiding, en voor onnadenkend tijd verspillen aan banaliteiten.
  • Verbindingskracht Een derde wapen van burger-strijders is hun verbindingskracht. Daarmee moedigen zij elkaar aan en bestrijden zij de onverschilligheid.
  • Kennis Een vierde wapen is kennis. Hoe moeilijk het ook is, we zouden elke dag minstens een uur moeten lezen, podcasts beluisteren, kennis opbouwen, over de wereld, de samenleving, politiek, enzovoort, voorbij de waan van de dag.
  • Koopkracht Een vijfde instrument is koopkracht. Verdwaasde consumenten zijn rijke slaven. Een bewuste consument maakt een verschil. Een miljoen bewuste consumenten nemen hun lot in eigen hand. Tot slot het jasje eromheen en dat is de jas die elke samentafelaar past. Dit wordt door Jonathan ook wel het zesde onderdeel genoemd.
  • Volharding Een zesde onderdeel van het arsenaal van de burger-strijder is zijn stem. Een democratie kan pas functioneren als burgers de tijd nemen om zich te verdiepen in verkiezingsprogramma’s en wat daar eerder van terecht gekomen is, met een perspectief dat verder ligt dan vier jaar.

Jonathan schrijft het essay vanuit het kijken als Europeaan. Ik wil de samentafel van 10 november gebruiken om met elkaar te ondervinden of wij burger-strijder willen, kunnen of mogen zijn. Strijden vanuit een soort innerlijk besef.

Ik hoop jullie 10 november te mogen verwelkomen!

Hartelijke groet,
John van den Hout, ondervinder

Hoe word ik een burger-strijder en de samentafel een arena?! (Gebaseerd op het essay van Jonathan Holslag ‘Met deze vijf wapens wordt de Europeaan een burger-strijder’.)

Gegevens

Datum:
november 10
Tijd:
17:00 - 20:00

Organisator

John
E-mail:
john@desamentafel.nl

Locatie

desamentafel
Hogebrinkerweg 8 Hoevelaken 3871KN Nederland + Google Maps