Bewustzijn is volgens Wikipedi:
Het vermogen om te kunnen ervaren of waarnemen, oftewel een beleving of besef hebben van jezelf en de omgeving.
Hoe bewust leef jij eigenlijk? Laat jij je veel verleiden door omgevingsfactoren en herken je het gevoel dat de rijdende trein nooit tot stilstand komt? Ervaar je ook steeds vaker dat je niet lekker in je vel zit, onrustig bent of zelfs overspannen?
Eerst wat feiten om het bewustzijn te activeren.
De media staat er vol van:… Steeds meer mensen die in een depressie raken, een op de tien mensen raakt overspannen of krijgt een burnout, het aantal chronische zieken neemt toe. Ook hebben steeds meer mensen te kampen met een verslaving.
Een belangrijke oorzaak hiervan is dat we opgeslokt worden door de eisen uit onze omgeving. We moeten veel… een efficiënte en effectieve manager zijn, een gewaardeerde collega, een begripvolle ouder, empathische partner of een bereikbare vriend/ vriendin. Daarnaast vinden we het belangrijk om sportief en gezond te zijn, de hypotheek te kunnen betalen én er moet voldoende tijd overblijven voor persoonlijke ontwikkeling. Door al die factoren ervaren we vaak langdurige stress, voelen we ons niet gewaardeerd door onze omgeving en missen we het doel achter het uitvoeren van onze dagelijkse taken. Waar doen we het voor?
De verplichtingen slokken ons op; we zitten in een karrenspoor waar we niet uit kunnen komen. Patronen waar we ons aan vast blijven houden, want ze geven ons ook structuur en zekerheid. Maar krijgen we er energie van of kost het ons juist energie?
Daarnaast de druk van het ‘connected’ blijven door middel van social media en whatsapp. Hierdoor worden we steeds individualistischer. Het contact met de mensen om ons heen wordt minder, terwijl onze natuurlijke manier van leven juist ‘samen’ is; ‘face to face’ contact doet ons goed.
Geen opbeurende teksten, maar JIJ kan het tij keren…
De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) geeft aan dat 75% van al onze moderne welvaartsziekten (zoals reuma, diabetes, hart- en vaatziekten en bepaalde vormen van kanker) wordt veroorzaakt door onze persoonlijke leefstijl. Dat is slecht nieuws, maar tegelijkertijd ook goed nieuws. Want je kunt er zelf iets aan doen! Je manier van leven is dus van grote invloed op je gezondheid, hoe oud je wordt en óf je oud wordt. Jij bepaalt welk voedsel je in je mond stopt, hoeveel je per dag beweegt, etc. Maar ook welk beroep je beoefent, speelt daarin een grote rol. Zijn we toegewijd aan wat we doen, voelen we ons trots en leven we vol passie? Een doel in je leven hebben, is eigenlijk van nog van groter belang. Zonder bezieling en passie in je leven is jouw immuunsysteem uiterst kwetsbaar.
Dr. Frans Bakker en Albert Sonnevelt hebben, op basis van honderden wereldwijde uitgevoerde wetenschappelijke onderzoeken en een scala aan gehouden interviews, de zgn. leefstijlpiramide, een vitaliteitsmodel ontwikkeld. Dit zijn de bouwstenen voor vitaliteit in een oogopslag. Duidelijk te zien is de volgorde van belangrijkheid. Het gaat erom dat alle zes de onderdelen met elkaar in balans zijn.
Hoe is het jouw balans? Ben je je bewust van de manier waarop je leeft en de keuzes die je maakt? Het is van belang dat je begrijpt wat de bedreigingen zijn voor jouw kostbare bezit: je gezondheid. Het gaat er dus om dat je je bewust bent van jouw LEEF-TIJD.
Nu dat we enigszins meer inzicht hebben gekregen in onze eigen patronen en levensstijl, is het de vraag: hoe we hiermee in de opvoeding van onze kinderen omgaan? Ben je je er bewust van dat we als ouders deze patronen doorgeven aan onze kinderen?
Als we naar onze kinderen kijken, dan zien we ze bijv. voor school vaak ongemotiveerd. We dragen ze op dingen te doen en verplichten ze tot een hoop zaken. Ze hebben niet hun eigen verantwoordelijkheid over hun leren. Zeker pubers kunnen hier last van hebben en voelen zich onzeker en kwetsbaar.
Recente wetenschappelijke inzichten geven aan dat wanneer we de motivatie van kinderen versterken en ze verantwoordelijk maken voor hun eigen leren, ze gemotiveerder zijn. Dit geldt ook voor hun toekomst. Wanneer ze zelf voelen wat hun doel van het leven is, ze sterker worden. Dit werkt door in het nemen van beslissingen.
Het is de omgeving, o.a. de ouder en de leerkracht, die het kind een (leer)omgeving kan aanbieden die dit ontwikkelingsproces optimaliseert, inspireert en motiveert. Niet om het kind voor te schrijven wat hij/zij moet doen, maar om ze uit te dagen. Laat ze aan de slag gaan met hun eigen nieuwsgierigheid.
[Het onderwijssysteem van de Agora school in Roermond een mooi voorbeeld. Zij hebben het conservatieve onderwijssysteem losgelaten.]
Maar hoe doe je dat dan? Hoe help je ze op weg? Het begint met aandacht voor diepere vragen, gevoelens en emoties. Experimenteer met het aankaarten van zin(gevings)vragen.
Het is goed om het kind aan te moedigen en hun mogelijkheden en potentiële paden mentaal te laten verkennen. Laat ze een proactieve en onafhankelijke houding ten aanzien van de toekomst ontwikkelen.
Leer ze hun eigen feedback (zelfreflectie) te formuleren. Dat is waar de kracht zit. Die kracht kun je bijvoorbeeld naar boven halen door ze de volgende vragen te stellen:
1. Wat is je doel (op school, in het leven)? (Nog beter is het eigen langere termijn ideaal want dat heeft meer impact op de motivatie)
2. Hoe gaat het nu? (Wat doe je al?)
3. Wat kun je/wil je/ga je doen om je doel (nog) dichterbij te brengen?
Dit is één methode (John Hattie), maar er zijn natuurlijk meerdere manieren die goed bij jou en je kind aansluiten. Kijk naar je kind en zie wat het nodig heeft.
Door je bewust te zijn van het feit dat we ons veel laten verleiden door het systeem en de wereld daaromheen, waardoor er dus minder aandacht is voor onze LEEF-TIJD, raak je je energie kwijt. Kun jij het tij keren, dan krijg je je natuurlijke energie (terug) en vervolgens kom je in je kracht. Dat klinkt misschien wat vaag, maar dat is de kern. Wanneer je in je eigen kracht gelooft en staat, help je jezelf en vervolgens ook de volgende generatie, onze kinderen.
‘Een Blij hart doet een mens leven; vreugde geeft hem lengte van dagen’
Het Oude Testament
Angelique van der Moezel, vitalisator
Als Hictoloog zet ik mij in voor de vitaliteit van mensen in hun werk én thuis. Dat begint bij mezelf als freelance office manager en binnen mijn gezin. Vanuit mijn eigen ervaringen, ondersteund door trainingen en cursussen op het gebied van vitaliteitscoaching, zet ik steeds meer mijn kennis en expertise in op maatschappelijk vlak.