Ik neem jullie mee in een stukje van mijn leven. Er is een boek verschenen voor en door Derk Klein Bramel. Het heet ‘Humus voor de mensheid’. Derk is op 22 juni 2020 overleden en ‘de dichtbijen’ om hem heen hebben dit boek uitgebracht. Uitgaande van ons manifest: van zorg naar leven is het bijna een must om het te lezen. Ik heb Derk zelf leren kennen toen ik toetrad tot het bestuur van de Stichting Fondsenbeheer Landbouw en Zorg. Vanaf de eerste ontmoeting was ik diep onder de indruk van de volledigheid van de persoon. Zijn rust, zijn denken, zijn doen, zijn aanwezigheid, zijn aandacht waren als schakels van een ketting met elkaar verbonden. Derk was een pionier in de wereld van de zorgboerderijen en heeft vanuit zijn visie, zijn innerlijke drive het aangedurfd om door het doen te leren, te ervaren, te ondervinden. Hij heeft baanbrekend werk verzet.

Daar gaat dit boek over en de geschreven woorden nemen je mee langs het pad wat hij is opgelopen. Het vertelt over het boeren en de liefde voor plant, dier en aarde, het vertelt over het ondernemen vanuit visie en innerlijke drive, het vertelt over coachen door aandacht voor en afstemming op de ander, het vertelt over composteren als basis voor het ontwikkelen en karakteriseren van een landbouwbedrijf, van het leven en het vertelt hoe Derk zijn hele leven gezaaid heeft over wat hem bezielde. Het boek is daar een treffend voorbeeld en resultaat van.

Op de binnenflap van het boek staat de navolgende zin:

‘Elk proberen, elk streven om de bedoelingen van de geest te verwezenlijken levert humus voor de mensheid’.

Humus is één van de belangrijkste ingrediënten van de landbouw. Het kan vocht vasthouden, het maakt de bodem luchtig, het geeft de bodem veerkracht en het houdt voedingsstoffen vast. Vertaald naar mensen betekent dit dat het verzorgen van wat je hebt meegemaakt, zo belangrijk is voor je verdere leven. Durf te omvatten.

Deze nieuwsbrief heeft als onderliggend thema vrijheid. Mede gebaseerd op dit boek wil ik ook daar nog wat woorden aangeven. Derk was voor mij een voorbeeld om te ervaren hoe vrij je kunt, mag en wil zijn als je verbonden weet met de energie die jou van binnen voedt. Niet om het resultaat maar gewoon omdat je het te doen hebt. Onderdeel zijn van en een bijdrage leveren aan het geheel. Juist daar, hoe paradoxaal het ook klinkt, vind je veel vrijheid.
Als boekbewaarder ben ik tegen het lezen van verplichte stof dus ik kan niet verder gaan dan een lans te breken voor dit inspirerende boek.

Veel leesplezier.

De boekbewaarder van dat ene boek