Deze keer wil ik jullie wijzen op een boek van een vrouw die ik persoonlijk ken. Marret Kramer is een inspirerende en enthousiaste vrouw, een vriendin en bevlogen in al haar vezels. Zij is de oudste dochter uit een groot gezin op Urk. Haar vader was schipper en dat lees je terug in de schitterende titel van haar boek. ‘Schipperen is levenskunst’. Wij hebben elkaar ontmoet als bestuursleden bij Theater Veder, een stichting die zich richt op het maken van contact in de ouderenzorg door middel van theater, muziek en poëzie.
In dit boek geeft zij vanuit haar professionele kennis, haar persoonlijke ervaring en haar bevlogen betrokkenheid een verdiepende blik over het belang van schipperen. Het woord schipperen wordt anders geladen en dat geeft nieuwe inzichten en vergezichten over hoe jij jezelf kunt verhouden in roerige tijden. Het boek is geschreven alsof je haar zelf hoort praten. Omdat ik haar persoonlijk ken, kan ik dit zondermeer beamen.
Durven schipperen op je eigen ervaring, op je eigen innerlijk weten vraagt veel moed en levenservaring. Het boek neemt je mee op deze reis. Ter illustratie een citaat van de filosoof Soren Kierkegaard die ook in het boek wordt aangehaald (pagina 39):

‘Het leven kan alleen achterwaarts begrepen worden, maar het moet voorwaarts worden geleefd.’

In zeven hoofdstukken vaart zij met je uit de zee op en vertelt zij wat er buitengaats allemaal met je gebeurt. Dat jij persoonlijk met die omstandigheden hebt te ‘schipperen’. Ook als anderen dit goed of juist fout vinden. Deze persoonlijke ervaringen zijn nodig om je dichter bij je ‘eigen bestemming’ te brengen. Hoe spannend de reis op zee ook is, deze is nodig om later de haven (eigen bestemming) weer binnen te varen. Ik wens jullie veel leesplezier en reflectie op het schipperen toe.

De boekbewaarder van dat ene boek