Vlak voordat de zomer losbarstte, hebben wij een Samentafel (30/6) georganiseerd met als thema: De Schreeuw van Teun.
Wat roept zo’n titel nu op las je dit lees? Waar zou het over zijn gegaan en wie is die Teun?

Om met het laatste te beginnen, Teun is de kleinzoon van Thijs Stiphorst. Teun is ongeveer 11 jaar oud, en komt nogal over als een drukke, soms onhandelbare jongen. Thijs kijkt daar zelf anders naar en samen met Daan Schieman, Robert Bloemendaal en John van den Hout is hij daarover in gesprek gegaan. Vier mannen, die ooit ook jongetje zijn geweest en soms nog steeds zijn. Zij hadden de documentaire (2013) van Katinka van der Meer over de echte jongens gezien. Een documentaire die duidelijk weergeeft hoe dit in onze maatschappij werkt.
Angela Scott stelt in haar boek ‘Jongens zijn ‘t, van Pietje Bell tot probleemgeval’, dat de eisen die ouders, school en maatschappij aan jongens stellen, hen geen goed doen. In 2011 promoveerde Angela Scott op dit onderwerp. Bij onze rondgang is ons opgevallen, dat de pleitbezorgers die voor meer ruimte voor jongens opkomen, vooral moeders zijn. Nederland beschikt sinds kort, als eerste land ter wereld, over een hoogleraar Vaderschap, mevrouw Renske Keizer… (echt waar).

Wij zijn van mening dat, wij als mannen, vaders, opa’s, daar ook echt iets laten liggen wat we zelf hebben te doen. Wanneer we in onze directe kring dit thema te berde brengen, ondervinden we vaak herkenning. We zijn echter geen actiegroep of organisatie tegengekomen, die zich inzet voor een betere bejegening van opgroeiende jongens. De jongens zelf kunnen dit niet doen. Dat heeft ons als vaders gebracht tot het initiatief om deze problematiek via de stichting De Schreeuw Van Teun breed te gaan agenderen en initiatieven op te starten of uit te lokken, die zich richten op het meer ruimte geven aan typische jongensenergie.
Kortom: het gaat dus om het accepteren van de specifieke jongensenergie, om jongensenergie ruimte te geven, waardoor deze er meer mag zijn, zonder dat het in het extreme wordt getrokken.
De Hictoloog heeft ons een Samentafel ter beschikking gesteld om het hierover te hebben. Hier zijn wij op ingegaan en gedurende de avond ontstond een boeiende dialoog vanuit de jongensenergie. (De mannen waren ook in de meerderheid). De stichting wil zich vooral richten op het verkrijgen van een podium om voor het onderwerp aandacht te vragen. Bent u geïnteresseerd, neem gerust contact op met de schreeuw van Teun (Facebook: @DeSchreeuwvanTeun).

John van den Hout
september 2016

 

NB: De stichting is wars van discriminatie en toch wordt gekozen voor een gerichte aanpak. Juist door het onderscheidene te herkennen en te erkennen draagt dit bij aan het gelijkwaardig en wederkerig respecteren van de verschillen tussen jongens en meisjes.

De Schreeuw van Teun
Getagd op:        

John van den Hout

Ondervinder

See all posts by john

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *