Het coronavirus toetst ons als samenleving, als mensheid. Toetst ons streven naar risicobeheersing, test de maakbaarheidsgedachte. Een dergelijk virus kan ons weer overkomen, we weten alleen niet wanneer, het kan over 2 jaar zijn, over 5 of 50 jaar, we weten het niet, aldus Roel Coutinho in Buitenhof. De grenzen aan ons kunnen en weten komt in zicht en dat is ook een geruststellende gedachte.

Digitale Samentafel editie 4: De toets van het coronavirus
Getagd op:                

2 thoughts on “Digitale Samentafel editie 4: De toets van het coronavirus

 • 14 april 2020 om 13:05
  Permalink

  Dat we de grenzen van ons kunnen en weten zouden bereiken klinkt mij nogal fatalistisch. Behalve dat je daarmee je eigen rol en verantwoordelijkheid buitenspel zou kunnen zetten, geloof ik het niet. Ik denk dat we als mens altijd kunnen en zullen blijven leren om nieuwe dingen te kunnen en te weten. Maakbaarheid is evenwel wat anders. Dat heeft iets van superioriteit, het verontachtzamen van iets dat veel groter is dan jezelf. Ik hoop dat de coronacrisis ons leert dat we minder met onze ik bezig zijn en meer met het collectief. ‘What’s in it for me’ vervangen door ‘What in me is for you’. Ik denk dat we dan als collectief meer kunnen en weten. En ook dat ook dat steeds weer nieuwe vragen en niet-weten zal oproepen en dat dat okay is.

  Beantwoorden
  • 21 april 2020 om 11:58
   Permalink

   Mooi, What’s in it for me, vervangen door What in me is for you!
   Voor mijn gevoel is de bubbel gebarsten, waar het ik heel groot ( misschien wel te groot?) in werd. Dus ondanks de pijn, verdriet en eenzaamheid die deze crisis brengt, brengt het ook een nieuw samen zijn. Het voelt nu als stilstaan, maar zal het niet op den duur veel of nieuwe beweging brengen?

   Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *