Moment van de waarheid
‘Crisis’ is een woord wat zowel in het Grieks als in het Latijn al voorkomt. Crisis heeft in ons taalgebruik een negatieve lading, terwijl het van oorsprong een neutrale betekenis heeft. In het Grieks is het afgeleid van een (oud)Grieks werkwoord κρινομαι (krinomai) wat staat voor scheiden, schiften, onderscheiden, beslissen, beslechten, richten en oordelen. Crisis als een moment van de waarheid, waarop een beslissing moet worden genomen die van grote invloed is op de toekomst.

Thijs Lijster universitair docent kunst- en cultuurfilosofie aan de Rijksuniversiteit in Groningen en lid van het filosofisch elftal in Trouw stelt op 16 april 2020 in Trouw:

‘Het idee dat een crisis nieuwe mogelijkheden biedt, zorgt ook voor kritiek. We mogen de crisis niet politiseren, klinkt het dan. Maar een crisis politiseren we altijd. Als je tijdens Corona op de oude voet verder gaat en KLM steunt en cultuur niet, is dat ook een politieke handeling. De status quo is niet neutraal. Natuurlijk moet de zorg voor zieken op één blijven staan. En het is een voorrecht om over mogelijke veranderingen na te denken, want dat betekent dat je niet ernstig geraakt bent door het virus. Maar dat maakt het niet minder waardevol om af te vragen: Om welke politiek vraagt deze tijd?’

Creatieve keuzes voor de dag van morgen
Met deze vraag hebben wij als samentafelaars afgelopen donderdagavond, middels een beeldbeltafel, ons beziggehouden. Kunnen wij in het klein ons ook creatieve keuzes voorstellen die van grote invloed kunnen zijn in de toekomst en durven wij deze dan ook te delen? Dus deze week geen stelling aan de digitale Samentafel maar een idee met aan jou de vraag om over dit idee mee te denken, te praten, te schrijven en te lezen aan deze tafel.

Onderstaand het idee van desamentafel, met dank aan Hedwig, stroomversneller bij desamentafel:

“Door deze crisis ervaar ik de voordelen van het massaal thuiswerken, wat besparen we een hoop tijd en energie door niet op en neer te reizen en niet zoveel kantoorruimte nodig te hebben. Het is veel beter voor ons milieu en we hebben minder asfalt nodig. Ook heeft tijdens deze crisis de waarde van kunst en cultuur, die er altijd al was, zichzelf nog meer bewezen voor velen. Dit terwijl we weten hoe lastig kunstenaars het hebben om ruimte te vinden om te werken (zowel beeldend kunstenaars als musici). Deze twee gegevens leiden tot het volgende idee:
Laten we onze kantoorpanden aan kunstenaars in gebruik geven. Zij krijgen de ruimte om te werken daar en ze kunnen deels in ruil het onderhoud ervan op zich nemen. Natuurlijk willen de kantoormedewerkers naast het thuis werken elkaar zo nu en dan wel ontmoeten om te vergaderen. Laten we dat dan zoveel mogelijk bij de locaties organiseren waar het primair proces plaatsvindt. Daar waar dat niet gaat, kunnen we terecht in onze oude kantoorpanden, waar de kunstenaars ruimtes beschikbaar stellen. Kunst inspireert. Laat de kwaliteit van de ontmoeting verhoogd worden, doordat we bewuster met deze ontmoetingen omgaan en doordat wij ons laten inspireren door de kunst in onze directe nabijheid. De kruisbestuiving kan ook directer plaatsvinden door creatieve manieren van werken te introduceren samen met kunstenaars. Het zal onze geesten verruimen en dat hebben we hard nodig. Weg met de geestdodende kantoorruimtes, waar zoveel geld geïnvesteerd moet worden om de mensen in beweging te houden met fitnessruimtes, statafels en dure meubels, maar afgesneden van alles. Werk thuis en loop voor je beweging eens een blokje om. Misschien zie je dan wat meer van de wijk waarin je woont. En ontmoet elkaar daadwerkelijk in een artistieke omgeving of op de locaties waar de diensten daadwerkelijk geleverd worden. Zo komen we vast dichter bij elkaar.”

Wil je de aankondigingen van de Samentafels voortaan in jouw mailbox ontvangen? Geef dan je contactgegevens door via het contactformulier.

Digitale Samentafel editie 6: desamen Coronacrisis… jij en ik
Getagd op:                    

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *