Het is altijd fijn als je een artikel leest waarin op eenvoudige wijze wordt uiteengezet waar je als netwerk en als individu voor uit wil komen. Zo hebben wij ons manifest en in een interview in Trouw van psychiater Dirk de Wachter (19 november) raakt hij met zijn woorden de essentie aan waar het ons om gaat. 

Het interview is afgenomen door Roek Lips en voor zijn serie nieuwe leiders maakt hij dan ook een kort filmpje hierover. Bijgaand de link van het filmpje wat tegelijkertijd is uitgekomen: https://youtu.be/JvM3qcVFjdo

Natuurlijk kan ik het zelf niet nalaten 2 quotes uit het artikel mee te nemen. Een ontroerend stukje eenvoudig en toch zo waar en een treffend sfeerbeeld.

“Na een nacht van niet slapen, pijn en misère, kwam een poetsvrouw de kamer binnen. Ik vroeg: ‘Mevrouw, mag ik met u spreken?’ De dame keek me bevreemd aan en zei: ‘I am the cleaning lady.’ Ik herhaalde dat ik graag met haar wilde spreken. En toen vertelde ze mij dat ze uit Tibet kwam en samen met haar ouders gevlucht was vanwege de Chinese overheersing. Via Duitsland was ze in België terechtgekomen, en ze was heel blij om als poetsvrouw in het ziekenhuis te mogen werken.

“Het gesprek duurde misschien een paar minuten, maar ik voelde me meteen een stuk beter. Ik bedankte haar voor het gesprek. Ze reageerde afwijzend omdat ze in haar ogen tijd verspild had die ze eigenlijk had moeten gebruiken om schoon te maken. Ik zei: ‘Schrijft u maar op dat u deze kamer grondig onder handen genomen heeft. Ik zal daar graag van getuigen.’

Iets verderop schrijft hij iets over de tijd waarin we leven en dat dit beeld zowel op het individu als op het collectief van toepassing is.

Borderline-tijd

“Psychiatrie is een afspiegeling van onze cultuur. Nu die erg aan het veranderen is, zien we daarmee ook nieuwe ziektebeelden ontstaan. De borderline-persoonlijkheidsstoornis is in korte tijd uitgegroeid tot een van de meest gestelde diagnoses in mijn vak, met onder meer als belangrijke kenmerken: een patroon van instabiele menselijke relaties, snel vervallen in uitersten, identiteitsstoornis, impulsiviteit, zelfdestructieve trekken, driftbuien en een chronisch gevoel van leegte.

“Om die reden stel ik dat we op dit moment in een borderline-tijd leven. We weten wel waar we vandaan komen, maar nog niet waar we naartoe gaan. Het is een overgangs- of kanteltijd, waarvan ik hoop dat het een nieuw positief elan gaat brengen. Maar zover is het nog niet.

“Wat er ook aan de hand is: het vooruitgangsdenken en het kapitalistische model hebben een grens bereikt, wat zich onder meer in mijn werkkamer met een massieve toename van burn-outs weerspiegelt. Veel mensen zijn moe en in de war. Ze hebben psychische hulp nodig om een beetje boven water te blijven. Of mensen het werkelijk moeilijker hebben dan vijftig jaar geleden, is overigens de vraag. Dat betwijfel ik. Vooral de manier waarop we ermee omgaan is veranderd.

Als u interesse heeft voor het gehele artikel en geen Trouw lezer, neem dan gerust contact met mij op. Ik stuur u het graag toe. 

John van den Hout ondervinder. (John@desamentafel.nl)

Een ervaren verbinding met ons manifest

John van den Hout

Ondervinder

See all posts by john

One thought on “Een ervaren verbinding met ons manifest

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *