Samen met mijn zus Lúthien Gispen (spiegelaar bij desamentafel) hebben we tijdens de Thema Samentafel van 12 oktober, SamenWerken onder de loep genomen.

Waar zit je talent op Samen Werken en waar zit je vraag?

Juist met deze vragen zijn we aan de slag gegaan, met een proeverij van het Transformatiespel. Het Transformatiespel is een inzicht-gevend spel waarin je op heel verrassende wijze met een ontwikkel- of levensvraag aan de slag gaat. Het thema Samen Werken leende zich hier natuurlijk bij uitstek voor!

Het spel nodigt uit om samen te associëren, te reflecteren en patronen te ontdekken. Je slaat nieuwe paadjes in je brein in, je onderzoekt je eigen normen, onbewuste overtuigingen en aannames met betrekking tot je vraag.
De andere spelers helpen je om veel verschillende invalshoeken en perspectieven op je vraag te krijgen. Eigenlijk is het spelen van het Transformatiespel één grote ontdekkingstocht vol symboliek, associaties en metaforen die in het gesprek erover hun betekenis krijgen. Je krijgt daardoor steeds meer zicht op je vraag, oplossingen dienen zich bijna als vanzelf aan. Ook al kenden de meeste mensen elkaar niet, binnen de kortste keren ontspon zich een diepgaand persoonlijk gesprek over belangrijke samen-werk-vragen.

Als begeleider kan ik wat er in het hier-en-nu gebeurt ook bij het proces betrekken. En dat levert soms confronterende of zelfs grappige resultaten op. Zelfs als je een beetje sceptisch bent, gebeuren er mooie dingen. Zo kwamen de volgende reacties en opmerkingen voorbij:

“Het spel geeft me bevestiging, wat ik eigenlijk wel weet, maar nooit uitspreek”
“Zo, jij blijft hangen in pijn!”
“Wat zegt het, als ik alleen maar geef in het spel?”
“In your face!”
“Wat een spiegel! Ik weet wat ik te doen heb!”
“Het raakt dieper liggende lagen aan, in spelvorm”

 

Een verrassende, creatieve Samentafel!

Nathalie Gispen
aanhaker van desamentafel

Een Samentafel vol (nieuwe) inzichten – een terugblik

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.