Ik kan mij eerlijk gezegd niet herinneren hoe ik tot mijn archetype stroomversneller ben gekomen. Ineens was het daar, ergens in 2013. Ik weet wel dat ik in eerste instantie het archetype ‘begeleider’ had gevonden, maar daar vanaf moest zien, omdat mijn collega Pamela dit archetype al had gekozen (inmiddels is zij ‘ruimtemaker’ geworden, maar ben ik inmiddels ook een stroomversneller). In dat begeleiden zit het woord ‘geleiden’. Stroom ‘geleiden’. En daar zit de overeenkomst. Vanuit het besef dat de stroom zijn eigen kracht heeft en wij alleen wellicht iets kunnen betekenen in de geleiding ervan. Daar zit veel overeenkomst met mijn mede samentafelaars trouwens.
Voor mij is vooral het onderscheid tussen boven- en onderstromen van belang. De feitelijke gang van zaken in de bovenstroom, die bepaald wordt door de drijfveren die mensen hebben vanuit de onderstroom. Daar zitten hun waarden en normen. Ik ben altijd gefascineerd geweest door de vraag: ‘waar gebeurt hier nou, waar gaat het hier echt over?’ Dat is mijn drijvende kracht.

Inmiddels ben ik gespreksleider moreel beraad. Vooral door de vaardigheid die ik hierin heb opgedaan kom ik bij die diepere lagen. Ik kan me zo gelukkig voelen als we ontdekken dat, ondanks verschillende oplossingen in de bovenstroom, er veel overeenkomsten blijken te zitten in de onderstroom op het niveau van waarden. Als er nieuwe inzichten bovenkomen over wat mensen écht bedoelen en we het onderlinge begrip kunnen vergroten. En dat steeds opnieuw te mogen doen, want elke situatie heeft haar eigen context. In mijn werk als bestuurssecretaris neem ik deze manier van kijken ook mee en doe ik mijn best om beleids- en besluitvorming zo te beïnvloeden, dat we werkelijk tot de kern komen.

Ik denk dat voor mij in ieder geval een kern is: het omarmen van het kwetsbare. Waar ik met mijn studie sociale geografie en milieukunde me gedreven voelde om de kwetsbare natuur te beschermen binnen ruimtelijke ontwikkeling, zet ik me nu in voor mensen en hun kwetsbaarheid. Voor ruimte voor ‘het andere’, in plaats van het dictaat van de meerderheid. Voor de rijkdom van de veelkleurigheid.
Ik heb vanaf het begin wat geworsteld met het deel ‘versneller’ van mijn archetype. Het gaat mij namelijk niet echt om versnellen. Dat wil zeggen, ik wil juist graag vertragen, tijd nemen voor onderzoek, met als doel om barrières te overbruggen. En ja, dan kan je in de versnelling komen.

Ken je dat gevoel nog, als je een takje in de stroom gooide en deze bleef haken? En als je dan de steen of de begroeiing opzij duwde en hop, daar ging je takje weer! Dag takje!

Hedwig Kauffman.

Een stroomversneller, wat is dat?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *