Er is een boek uitgekomen van een gevangenisdirecteur. Zijn levensverhaal. Het is een boek van en over Frans Douw. Ik ken Frans. Toon Walravens, ervaringsdeskundige vanuit de GGZ heeft mij ooit betrokken bij de Stichting Herstel en Terugkeer. Frans en Toon zijn de grondleggers van deze stichting. Frans is een bijzondere man en dat is zijn levensverhaal ook. Het boek waar ik het over heb heet:

Het zijn mensen.

Op de achterflap van zijn boek staat de volgende quote over hem.

‘Een gevangenis is een omgeving waarin ongelijkheid, angst en onderdrukking een grote rol spelen. Eigenlijk staat de gevangenis voor alles wat de voormalige gevangenisdirecteur Frans Douw haat. En precies dat maakte hem tot een goede en gedreven directeur.’

Zoals ik Frans ken is hij in ieder geval, los van zijn functie of rol, als mens aanwezig is. En dat voel ik als ik hem tegenkom. En dat zelfde gevoel kreeg ik toen ik het boek las. Frans doet mee op een manier waar ik bewondering voor heb.
Woorden zijn vaak beperkt maar voor mij heeft Frans ‘menswaardige detentie’ meer dan alleen een begrip laten worden. Vanuit deze bevlogenheid en energie is ook de Stichting Herstel en Terugkeer ontstaan. En zo heeft hij zijn ‘gevangenisdirecteur verhaal’ opgeschreven. Hoe verhoud je jezelf vanuit de rol, de functie, de positie die je vervult tot datgene wat van binnen je innerlijke kompas is. 

Menswaardigheid, wat is dat?

Daar hebben wij het allemaal moeilijk mee en daarom is het goed dit boek te lezen. Te lezen als spiegel voor je eigenste innerlijke gevecht rondom menswaardigheid.  Niet alleen in woorden maar ook in daden. Hoe handel ik vanuit menswaardigheid en durf ik mijzelf vandaar uit in de spiegel te kijken. Los van wat de anderen vinden.

Ik heb Frans eens horen vertellen dat hij vindt dat ieder mens recht heeft op een meter vrijheid om zich heen. Die meter hoort bij de persoon of het individu. Daar gaat hij of zij over. Ook in de gevangenis, of je nu gedetineerde, bewaarder, stafmedewerker of directeur bent. En natuurlijk geldt dit ook in de maatschappij, in Nederland, in de wereld.  

Kortom geef voor de Kerst dit boek aan jezelf of een ander cadeau. Niet om te hebben maar om te lezen. En laten wij in 2023 allemaal de menswaardigheid een prominente plaats geven in ons doen en laten. 

De boekbewaarder van dat ene boek

 

 

Dat Ene Boek

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *