De zomervakantie is voor velen een tijd van reflectie. In een periode van reflectie laten we ons dan ook graag inspireren door anderen. Voor deze zomernieuwsbrief heb ik mij laten inspireren door het boek ‘De kracht van het nu’ door Eckhart Tolle, counselor en spiritueel leraar. Het boek gaat over het ego, de identificatie met je analytische geest en het gecreëerde onechte zelf. We zijn ons denken niet. Als we dat loslaten dan vinden we vreugde en zijn we in staat ons ware zelf te omarmen. Als parapluwoord voor deze nieuwsbrief heb ik daarom het woord EGO gekozen. Het deel hieronder is een citaat uit zijn boek. Lees en laat je inspireren.

Carl Jung vertelt in een van zijn boeken over een gesprek dat hij had met een indiaans opperhoofd, die hem erop wees dat het hem was opgevallen dat de meeste blanken strakke gezichten hebben, een starende blik en een wrede manier van doen. Hij zei: ‘Ze zijn altijd naar iets op zoek. Wat zoeken ze toch? De blanken willen altijd iets hebben. Ze zijn altijd slecht op hun gemak en rusteloos. Wij weten niet wat ze willen. Volgens ons zijn ze gek.’ Ego verlangen planeet
De onderstroom van constant onbehagen is natuurlijk al lang voor de Industriële Revolutie begonnen, maar in de westerse beschaving, die zich nu over de hele wereld uitstrekt, met inbegrip van het grootste deel van het Oosten, manifesteert het zich in een tot op heden ongekende intensiteit. Het was er al ten tijde van Jezus Christus, en zeshonderd jaar daar 
voor was het er ook al ten tijde van Boeddha, en nog langer geleden. ‘Waarom zijn jullie zo bezorgd?’ vroeg Jezus aan zijn discipelen. ‘Kan bezorgdheid ook maar één dag aan je leven toevoegen?’ En Boeddha leerde dat de wortel van het lijden te vinden is in ons onophoudelijke begeren en verlangen.
Verzet tegen het NU als collectieve storing in het menselijk functioneren is intrinsiek verbonden met verlies van bewustzijn van ZIJN en ligt aan de basis van onze ontmenselijkte industriële samenleving. Ook Freud had trouwens oog voor het bestaan van deze onderstroom van onbehagen en hij schreef erover in zijn boek Civilization and its Discontents, maar hij zag niet in wat de wortel van dit onbehagen was en besefte ook niet dat het mogelijk is je ervan te bevrijden. Deze collectieve storing heeft geleid tot een bijzonder ongelukkige en buitengewone gewelddadige samenleving die niet alleen een bedreiging is voor zichzelf maar voor al het leven op deze planeet.

Angelique van der Moezel,
vitalisator