Afgelopen maart  2018 begon voor De Hictoloog een nieuwe reis, met een bijzondere opdracht op een bijzondere plek. Marco van Alderwegen, samenbrenger en Sebastiaan van Sandijk hebben een 10-daags werkbezoek gebracht aan Fundashon Mariadal, de ambulancedienst-ziekenhuis-verpleeghuis-thuiszorg-wijkverpleging-ouderenopvang-organisatie op het Benedenwindse eiland Bonaire. Bonaire is een ‘bijzondere gemeente’ van Nederland- in formele termen een Openbaar Lichaam – met 20.000 inwoners.

Opdracht voor deze week

“Ga een week snorkelen, en zorg dat je goed ondergedompeld raakt in de organisatie”. En dat hebben we gedaan! Koraal en Caraïbische stranden hebben we die week bar weinig gezien, maar we hebben genoten van de kleurrijke wereld die we aantroffen in en om Fundashon Mariadal. En we zijn behoorlijk ondergedompeld geraakt. We hebben heel veel mensen in de organisatie en met samenwerkingspartners gesproken. Daardoor hebben wij een steeds beter beeld gekregen van de enorme stappen die gemaakt zijn op Bonaire van 2007 tot nu.

In 10 jaar is de huisartsenpost – mede door jumelage met VU / AMC – doorontwikkeld tot volwaardig ziekenhuis (30 bedden) en een spoedeisende hulp die zich kwalitatief kan meten met Nederlandse standaarden. Ook is veel geïnvesteerd in ontwikkeling van personeel. Inmiddels is de FM academy een feit, waardoor verdere professionalisering van het personeel steeds meer geïntegreerd is in het beleid van Fundashon Mariadal. Veel staat in het teken van bouwen en doorontwikkelen: waaronder kwaliteit personeel, kwaliteit van zorg, uitbreiding huisvesting.

De volgende stap: Samentafelen in Juni

Als eerste stap gaan we onze bevindingen delen met bestuur en MT van Fundashon Mariadal.

In Juni gaan we weer naar Bonaire om te Samentafelen. Met een aantal divers samengestelde Samentafels willen wij input verzamelen, waarmee een nieuw strategisch perspectief voor FM kan worden opgetekend. Dat is de volgende stap die De Hictoloog en FM samen willen maken.

 

Foto: Sebastiaan en Marco voor Fundashon Mariadal

Snorkelende Hictologen op Bonaire

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.