Taal is echt mijn ding!

Op donderdag 21 oktober jl. hebben we in een creatieve Thema Samentafel stilgestaan bij: Wat doet taal? Welke woorden kunnen anders? We creëren een nieuw woordenboek. Denk je met ons mee? Coöperatie desamentafel nodigt je de komende weken uit om het nieuwe woordenboek aan te vullen. We zijn benieuwd naar jouw idee!

Welke woorden anders kunnen?
Jeugdzorg, Geld, MDO, Mantelzorger, Participatiesamenleving, Inhuizen, Levensloopbestendig, Ouderenzorg, Onze bewoners, Verzorgingsstaat, Familieparticipatie, Verpleeghuis, Ziekenhuis, Kwaliteit van Zorg, Onbegrepen gedraag / Verward gedraag, Clientdossier, Patiënt, Welzijn, WzD, Kwaliteitsverpleegkundige, Cliënt Centraal, Zelfsturend team, en zo kunnen we nog wel even doorgaan.…….

In een uur hebben we 8 woorden gekozen die we in ons woordenboek een andere lading of betekenis hebben gegeven:

  • Levensloopbestendig à Levensfasebewust
  • MDO à Dit ben ik gesprek / Ontmoetingsgesprek
  • Verpleeghuis à Bijna Thuis huis / Leefhuis / Woongroep
  • Familieparticipatie à Samen zijn, samen doen en samen leven
  • Mantelzorger à Familie en Naasten / Samenzorger
  • Ziekenhuis à Gezondheidshuis / Medisch & Onderzoek adviescentra
  • Kwaliteit van Leven à Continuïteit van Leven
  • Welzijn à Leven

Bovenstaande woorden zullen de komende weken ook op onze LinkedIn pagina verschijnen. Volg ons vooral; leuk om daar met jou het gesprek te voeren!

Mijn grootste ergernis zit in het woord Verzorgingsstaat, we leven in een Verzorgingsstaat. Het voelt een beetje als een Grolsch reclame waarbij je de beugel van een bierflesje open plopt om daarna achterover op je strandbedje te ploffen en te kijken naar de ondergaande zon… Al denkend hoe je elke maand keurig je sociale premies betaalt, jouw pensioen opbouwt, etc. Eigenlijk ben je best al bezig met de toekomst en later, want door deze afdrachten en opbouw heb jij – denk ik – het gevoel dat de staat wel voor je zorgt! En dit beeld is dus precies wat het woord verzorgingsstaat bij mij oproept!

Wanneer je het woord googelt zie je omschrijvingen zoals: ‘In een verzorgingsstaat zorgt de overheid voor welvaart en welzijn voor alle burgers in de samenleving. Met welvaart bedoelen we dat mensen voldoende inkomen krijgen om van te kunnen leven en met welzijn gaat het om de gezondheid van mensen. Hierbij wordt de nadruk gelegd op drie onderwerpen: Sociale zekerheid, Onderwijs en Gezondheidszorg’.

Alleen leven we momenteel in een maatschappij waarbij er een groeiende tweedeling in de samenleving is, we oplopende tekort hebben aan gekwalificeerde medewerkers in de care en cure, de schaarste op de woningen in z’n algemeenheid toeneemt en voor ouderen in het bijzonder. Daarnaast vindt er steeds meer individualisering plaats. Naar mijn idee kan de staat niet meer verzorgen. Het is dus NU tijd dat we moeten nadenken hoe we met elkaar in beweging gaan komen!

Kunnen we stoppen met het woord verzorgingsstaat en hier een ander woord voor bedenken? Suggesties zijn meer dan welkom!

Nouschka
nouschka@desamentafel.nl

Terugblik Samentafel Samen leren rondom taal

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *