Eind 2020 ben ik lid geworden van Coöperatie De Samentafel. Een mooie, diverse groep mensen die zich verbonden voelt met de zorg. Ik ben als organisatie adviseur en interim manager actief in zorg en sociaal domein en ik voelde me aangesproken door het manifest “Van zorg naar leven”. Binnen desamentafel heb ik het archetype Vooruitkijker gekozen. Een Vooruitkijker is voor mij iemand die nieuwe ontwikkelingen identificeert en vertaalt naar acties: er komt iets op ons af, wat kunnen we doen?

Ik vind dat boeiend maar het is ook nodig om naar de toekomst te kijken. Zorg is een belangrijk maatschappelijk thema en de zorg staat onder druk (schreef hij, in coronatijd). De discussie gaat al snel over betaalbaarheid. Belangrijk maar tegelijk is dat voor mij te eendimensionaal. We moeten het ook hebben over de waarde van zorg en om de uitvoerbaarheid. Wat heb je aan geld als er geen mensen aan het bed staan? De zorg zal komende jaren, komende decennia, hoe dan ook fundamenteel veranderen.

Dat is heel spannend. Voor ons als mensen die met “de zorg” te maken hebben, of krijgen. Wat voor zorg krijg ik straks? Het is ook spannend voor professionals: wat voor vak heb ik straks en wat is mijn rol? En voor ons allemaal, als collectieve financiers van de zorg: wat krijgen we er straks voor terug?

In mijn werk houd ik me veel bezig met het hier en nu van zorg en sociaal domein. Mijn projecten gaan over het terugdringen van regels, vereenvoudigen van processen, verbeteren van informatievoorziening, zodat professionals en bestuurders betere beslissingen kunnen nemen. Ze gaan ook over de motivatie van mensen, de prikkels die zij ervaren voor hun gedrag en het gevecht dat mensen leveren om soms tegen de regels in te werken aan de bedoeling van het systeem.

Ik vind het inspirerend om aan de Samentafel te zitten en vooruit te kijken: hoe kan het anders en beter? Hoe komen we van zorg naar leven? Hoe organiseren we dat dan? Ik zie uit naar dat gesprek, wellicht ook met jou?

Teun Sluijters

Teun Sluijters

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *