De zomer staat voor de deur en voor velen een mogelijke vakantie in het verschiet. Dat vraagt om een boek en wat is leuker dan een boek te lezen waarin een reflectie op het eigen denken, het eigen voelen, het eigen ervaren centraal staat. En dan ook nog van een man die ik als mens, als psycholoog en als schrijver /verteller hoog heb zitten. Ik heb al eens eerder wat aandacht gevraagd voor zijn boek: ‘Houd afstand raak me aan’.

Bij zijn afscheid als hoogleraar eind 2021 is het boek: ‘Wat brengt u hier verschenen?’ Dat is de eerste vraag die hij stelt aan mensen die bij hem, op consultatie komen. In dit boek is hij niet degene die vragen stelt. Dat heeft hij, na enige aarzeling, uitbesteed aan Sarah Vankersshaever*. En zij doet dat met verve en vraagt door. Dit ene boek gaat dan ook over: wat brengt hem hier?

Paul Verhaeghe vertelt over zijn persoonlijke ontwikkeling. Een wereld in evenwicht. Daar pleit Paul Verhaeghe al voor sinds Liefde in tijden van eenzaamheid. Zijn boeken belichten de grote thema’s van onze tijd: Identiteit, Autoriteit, Intimiteit. Daarin reflecteert hij op onze zoektocht naar het goede leven – en de obstakels daarbij. In dit boek blikt hij terug en vooruit. Hoe zag hij onze intieme relaties veranderen? Wat valt er nog te vinden voor de zoekende mens? En hoe doe je dat eigenlijk, kritisch en toch hoopvol nadenken over de samenleving waarin je thuis bent? ‘Het moeilijkste aan vragen stellen,’ weet Paul Verhaeghe, ‘is dat je antwoorden krijgt.’ Maar het beste daaraan is dat die weer naar nieuwe vragen leiden. Journaliste Sarah Vankersschaever stelt ze – en vraagt door.

Ik weet zeker dat het gesprek in dit boek ook bij u reflectie zal oproepen. Dat ook u in gesprek gaat met uzelf en /of anderen en zal ondervinden hoe dit in uw leven ontwikkeld is en nog steeds ontwikkelt. Wie weet gaan wij er nog wel een keer over in gesprek. Zelf vind ik het een mooi thema voor een te organiseren samentafel.

* Sarah Vankersschaever (1987) studeerde Nederlands & Theater-, Film- en Theaterwetenschappen aan de Universiteit
Antwerpen. Schrijft voor De Standaard en recenseert poëzie voor De Standaard der Letteren.

De boekbewaarder van Dat Ene Boek

Dat Ene Boek

One thought on “Dat Ene Boek

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.