Ik gebruik de winterperiode en de wisseling van het jaar vaak om wat te mijmeren, te reflecteren. Wat zal het komende jaar mij brengen en ook, hoe zou ik zichtbaar willen zijn, gevonden willen worden? Kan ik duidelijk maken waar ik, naast mijn kennis, ervaring en expertise, mijn energie voor zou willen inzetten? Wat vind ik in mijn werk nu wezenlijk van belang? Is er een paraplu waaronder dit past?

Deze vragen heb ik aan mezelf en mijn collega-hictologen gesteld en tijdens het kerstdiner hebben wij dit met elkaar gedeeld en afgesproken dit een onderdeel te laten worden van de nieuwsbrief. Alle hictologen hebben een parapluwoord gekozen. Een nieuwe rubriek. Parapluwoorden van….

Het woord onder mijn paraplu is AANDACHT. Aandacht als een bewust proces van het gericht waarnemen van de omgeving. Echt aandacht geven aan en aandacht vragen voor. Aandacht hebben voor de ander, voor de omgeving, voor wat er allemaal bij komt kijken. Aandachtig zijn is een actieve houding en aanwezigheid zowel in het luisteren en aansluiten, als in het ervaren en ondervinden, als in het spreken en voorgaan.
Ik wil graag in 2018 meer aandacht geven aan aandacht in mijn werkzaamheden als ondervinder. Het durven en willen ondervinden als begeleider van individuen en groepen, als onderzoeker bij het ervaren van veranderingen en innovaties en als nieuwsgierige naar wat er binnen een proces allemaal afspeelt.

Door dit met elkaar te delen, kreeg ik 9 januari jl. van een collega de volgende ‘tegeltjes’-wijsheid via whatsapp. Aandacht is de zeldzaamste en zuiverste vorm van vrijgevigheid. (Deze is afkomstig van de Franse filosofe Simone Weil). Ik deel deze graag met jullie.

Ik nodig collega hictoloog Annie uit in de volgende nieuwsbrief deze rubriek te vullen.

John van den Hout
ondervinder

Parapluwoorden

John van den Hout

Ondervinder

See all posts by john

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *