Nooit gedacht dat ik zoiets zou zeggen, zou opschrijven en toch is het zo. Een van mijn doelen voor dit jaar is om ambitieus te worden. Ambitieus gebaseerd op nader onderzoek van René Gude. Ik ben er, door René, achter gekomen dat wij het woord verkeerd interpreteren en gebruiken.
Voor ons betekent ambitie aan je doel werken, focussen en in een rechte lijn naartoe werken. Het doel is bepalend. Als jullie onderstaande lezen, snap je niet hoe deze betekenis is ontstaan. Dat is een studie op zich waard! Of wijlen René Gude heeft het bij het verkeerde eind. Ik hoop natuurlijk van niet. Ik neem je nu even mee in zijn gedachte.

‘Bij ambitie is het interessant eerst te definiëren wat het woord letterlijk betekent. En dat is: rondlopen, rondgaan, door de omgeving -ambiance- dwalen. Daar zit eigenlijk helemaal geen richting in. Je doet maar wat… Je beweegt je in kringen, je komt ‘ns iets of iemand tegen en daar reageer je op. Je bent al ambitieus als je ronddwaalt in verschillende milieus.
Ambitie heeft niet onmiddellijk te maken met iets wat je niet bent, maar wat je wilt worden. Je wéét juist niet wie je bent en wat je wilt. Ambitie is de moed om in kringetjes rond te lopen. (…) Stilzitten is geen optie. Kunnen ronddwalen is een van de meest basale vermogens van de mens.
…Op goed geluk ronddwalen is bepalend. Niet efficiënt maar wel nodig. Dan heb je nog geen idee, maar er gebeurt van alles. Dat is een belangrijk punt: ambities zijn altijd sociaal. Veel mensen denken dat ambitie je persoonlijk streven is om iets voor jezelf te worden. Dat is dus een misverstand. Je moet ergens bij horen om er te kunnen uitsteken. Dat erbij horen is fundamenteel, ook als het om ambitie gaat. Als je er niet bij hoort, is er geen enkele ambitie denkbaar. Je moet altijd met andere mensen dingen doen. Eerst door je te laten meeslepen, daarna door jezelf daar een rol in toe te eigenen. ’

Ik nodig je uit om meer te (durven, willen) dwalen en je daar vooral niet schuldig over te voelen. Ik gun je daarbij een omgeving waar je bij mag en wilt horen en bovenal wens ik je daarbij je eigen rol. Voor mij is dit De Hictoloog en ik hoop velen van julie daar te ontmoeten om samen te dwalen, ons te laten meeslepen en daarin te ondervinden.

John van den Hout
ondervinder
22 september 2017

NB: daar waar René ‘moet’ (met een ‘t’) in zijn tekst gebruikt, zou ik liever lezen: ‘wil’. Juist omdat het willen is, is er zoveel moed (dus met een ‘d’) voor nodig.

‘Ik word ambitieus’. Een bijzondere les van René Gude

John van den Hout

Ondervinder

See all posts by john

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *