Ik woon in Austerlitz en daar regelen we als burgers het zelf wel….

Via de dorpscoöperatie (Austerlitz Zorgt), met honderden leden op een totaal aantal inwoners van 1600, zorgen we met eigen vrijwilligers voor onder andere maaltijden, vervoer en (sociale) activiteiten in het dorp.

Exploiteren we via een eigen Woningcorporatie ‘Nu voor straks’ woningen voor dementerenden.

Sinds kort is er een vereniging, weer met honderden leden, die via een BV het dorps eetcafé Ouwekamp exploiteert. Met succes na drie faillissementen in vijf jaar. Tenslotte is er een door de WMO gefinancierde maatschappelijk dienstverlener die de oren en ogen in het dorp ‘levert’ en dorpelingen inschakelt om te helpen of te ondersteunen.

Vanzelf gaat dit natuurlijk niet. Zoveel zielen zoveel vreugd. Het kost veel tijd en energie om dit allemaal van de grond te krijgen. Vaak zijn we het niet direct eens, maar altijd wordt het belang van de leefbaarheid als gezamenlijk doel gediend. Heel vaak komt het op dezelfde harde kern aan van een 20-tal vaak ‘grijze’ dorpelingen die achter de schermen en soms in de schijnwerpers de kansen oppakken en tot realisatie brengen.

De gemeente Zeist waar Austerlitz deel van uitmaakt is een supporter van alles wat hier gebeurt. Zo moet het zijn: de gemeente faciliteert de burger initieert.

Vaak wordt gezegd dat dit eigenlijk alleen in kleine dorpen mogelijk is. De steden of de wijken zouden zich daar niet toe lenen. Ga dan eens kijken wat er in bijvoorbeeld Rotterdam Zuid gebeurt met Marco Pastoors ‘Het Roer’.

Wat is de moraal van dit verhaal? Je hebt echt maar drie of vier enthousiaste wijkbewoners nodig om de steen in de vijver te gooien en van onderaf in te spelen op de noden in de wijk, buurt of dorp. Niet door het op te leggen van bovenaf maar door het als gemeente te stimuleren en ruimte te geven. ‘De burger initieert en de overheid faciliteert….. ‘. Dat is dan de echte participatiebeweging!

Charles Laurey
bruggenbouwer

Wij regelen het zelf wel…
Getagd op:                        

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.