Manifest

Desamentafel zet zich in voor mensen in hun kwetsbaarheid. Dit doen wij met lef en liefde. Wij zien om ons heen mensen in de verdrukking komen door de systemen, vaste patronen en gewoonten die onze maatschappij en daarbinnen onze zorginstellingen, hebben gebouwd. Deze systemen, ooit ingericht om te komen tot kwalitatieve en efficiënte zorg, zitten ons inmiddels in de weg om daadwerkelijke aandacht te kunnen besteden aan die mens zijn kwetsbaarheid. Wij zetten ons in om deze verbinding te herstellen, omdat wij ervan overtuigd zijn dat zowel degene die zorg ontvangt, als degene die zorg biedt, zich beter voelen als ze elkaar echt kunnen zien voor wie ze zijn. Vanuit het besef dat slechts tijd en plaats bepalen wanneer wij zorg bieden, dan wel ontvangen. Zo willen wij gaan van ‘zorg’ naar ‘leven’.

We vinden dat de volgende uitgangspunten van wezenlijk belang zijn, voor een brede doelgroep (overheid, zorgorganisaties, cliënten, mantelzorgers, vrijwilligers, raden van toezicht, cliëntenraden, ondernemingsraden, professionals, rechtspraak, adviseurs, etcetera):

Duurzaamheid

Wij zetten ons in voor duurzaam samenleven. Hierdoor kunnen de mensen van nu en die van de toekomst kracht putten uit de natuur en waarbij wij gericht zijn op voorkomen in plaats van genezen.*

*Wij streven de duurzaamheidsdoelen van de VN na (SDG – sustainable development goals).

Burgerlijke ongehoorzaamheid

Waar wet- en regelgeving op gespannen voet komt te staan met de beste zorg voor een mens, zullen wij in dialoog een morele afweging maken en zo nodig burgerlijk ongehoorzaam zijn. Wij accepteren de consequenties die voortkomen uit deze keuze.

Lef, Liefde en vertrouwen

Wij laten ons leiden door lef en liefde. Waarbij wij het besef hebben dat er iets groters en belangrijkers is dan onze eigen angst. Om dit te kunnen doen hebben wij vertrouwen nodig in ons zelf, de organisaties waarin en waarmee wij werken, de werking van onze democratie en in elkaar.

Nabijheid, reflectie en verbinding

Wij allen hebben nabijheid nodig, een netwerk van mensen om ons heen, waarmee wij reflecteren op onze beslissingen, met als doel daarvan te leren.

Een vangnet gericht op het dragen van verantwoordelijkheid en onderlinge solidariteit. Wij blijven met elkaar in verbinding door dialoog.

Wij erkennen dat de geest vorm nodig heeft (aan welke organisatiegraad we dan ook denken). Waar de vorm voorop staat en de overhand neemt (een doel op zich wordt), zullen wij ons daartegen verzetten. Wij zullen altijd reflecteren op ‘de bedoeling’ en deze nemen als uitgangspunt voor ons handelen.

Verantwoordelijkheid en democratie

Wij zien dat de transformatie van verzorgingsstaat naar een maatschappij waarin meer eigen verantwoordelijkheid wordt genomen, een grotere risicobereidheid vraagt van alle betrokken partijen (burgers, maatschappelijke organisaties, bedrijfsleven en overheid). Dat vraagt van ons allemaal dat wij elkaar anders vasthouden.

Dat betekent dat wij in redelijkheid naar de balans zoeken tussen wet- en regelgeving enerzijds en anderzijds de ruimte om initiatief en verantwoordelijkheid te nemen. Leven naar de geest en niet naar de letter, vanuit een gemeenschappelijk perspectief op de toekomst. Wij zijn samen en ieder voor zich verantwoordelijk voor het laten functioneren van de democratie, die de noodzakelijke basis biedt voor ons handelen. Een democratie die de stem van de minderheid respecteert in plaats van een dictaat van de meerderheid. Die vrijheid van handelen verschaft door de kaders te bieden. Die door een daadwerkelijke scheiding tussen politiek en beleid enerzijds en uitvoering anderzijds, ruimte geeft tot handelen. Het waarborgen van onafhankelijk onderzoek en een onafhankelijke rechtsgang is hierbij een top prioriteit.

(On)afhankelijkheid

In zo’n democratie, waarin politiek en beleid gescheiden is van uitvoering, zijn onafhankelijk intern en extern toezicht van cruciaal belang. Hier vindt de dialoog plaats vanuit ieders eigen positie. Pas als we de afhankelijkheid van elkaar erkennen kan ieder onafhankelijk vanuit zijn eigen positie opereren en kan door dialoog het optimale resultaat worden bereikt.

Integriteit

Integriteit (uit één stuk zijn, in lijn met onze persoonlijke normen en waarden) van onszelf en de mensen met wie wij werken vormt het Leitmotiv voor ons handelen.

Dat betekent dat wij kleur bekennen als individu en dat wij als samentafel het kleurrijke midden uitdragen. Zolang als wij de mens die verantwoordelijkheid als individu toedichten, zien we de unieke waarde van de mens.

Als wij kunnen vertrouwen op deze zaken, dan kunnen wij ons inzetten voor elkaar. We richten ons op de mens die vanuit zijn mogelijkheden invulling geeft aan een waardevol bestaan. Dan stoppen wij elkaar niet in hokjes van 'patiënt', 'verslaafd', 'dement' etcetera, maar zien wij de mens achter dit etiket. Wij zetten ons in voor elkaar en zo willen wij de beweging maken van Zorg naar Leven.