Dat ene boek

Soms kom je een boek tegen en dan weet je: ‘Dit wordt een belangrijk boek.’ Ik gebruik bewust het werkwoord worden. Het wordt pas belangrijk als je het gelezen hebt en ervoor kiest jezelf te gaan verhouden. Het vraagt dus iets van de lezer, zoals het ook iets van de schrijver gevraagd heeft. Kortom mijn oproep is meer dan een aanrader. Lees dit boek.
Het boek is geschreven door Wouter Kusters, filosoof, taalwetenschapper en schrijver.

Het heet: Schokeffecten, filosoferen in tijden van klimaatverandering. Het boek is uitgegeven bij het ISVW uitgevers.

Wouter Kusters is een schrijver die op een bijzondere manier wetenschap, kennis verbindt met ervaring en beleving. De lezer gaat als het ware meedoen, zichzelf verhouden tot wat er wordt gelezen. Neem deze zin, die op de binnenflap staat en je gelijk deelgenoot maakt:

’Het grondpatroon van de klimaatverandering is niet dat van de paranoia, van zij tegen ons, maar eerder dat van de schizofrenie, wij tegen wij.’

De toelichting op de achterflap raakt wel de inhoud van het boek en geeft een besef van een eigen verantwoordelijkheid in deze.

‘In schokeffecten laat Wouter Kusters zien hoe hijzelf reageerde toen hij besefte hoe diep we in de problemen zitten. Hij analyseert mogelijke reacties van shock, paniek en angst tot berusting, vertrouwen en zelfs optimisme. Hoe kunnen we het verblindende licht van de dreigende ondergang ontsnappen, zonder dat we onze ogen sluiten? Hoe houden we ons geestelijk staande? Wat kunnen en moeten we denken? Is er nog wel filosofie mogelijk?
Uiteindelijk biedt Kusters perspectief. De eerste alarmschok leidt tot duurzaam alarmisme, en blinde paniek wordt filosofische paniek. Het is tijd voor verantwoordelijkheid.’

Hoe schizofreen het ook klinkt, het is wij tegen wij.

Gun u zelf in deze lente maanden dit boek. Koop het en bovenal lees het. Laten we er n a de zomer eens een samentafel aan wijden. Het zou zonde (zinde) zijn om deze kans voorbij te laten gaan. Het thema hoe leven wij (samen) in een duurzame en filosofische alertheid omtrent de zorg van onze aarde, onze kosmos. Van zorg(en) over, naar leven met.

Hedwig Kaufman, stroomversneller en John van den Hout-Sachs, ondervinder zullen hierover een avond beleggen. Het boek zal de onderlegger zijn.

                                       De boekbewaarder van dat ene boek

Vorige
Vorige

Terugblik op desamentafel ‘Tussen vrijheid en verantwoordelijkheid’

Volgende
Volgende

Bent u een dichtbije…?!