Hulp via de werkgever bij financiële zorgen, hoezo anoniem?

‘Een nieuwe groep’ of ‘werkende armen’, dat hoor ik de laatste maanden. Mensen met een baan die moeite hebben met rondkomen. Het delen van geldzorgen op je werk blijft lastig. Niet alleen vanwege vooroordelen (schulden is je eigen schuld), ook door het gevoel ‘ik moet het zelf redden’. Er wordt wel makkelijk gesproken over financiële problemen maar binnen de context van de crisis, gevolgen van corona crisis en energiecrisis. Schaamte bij financiële zorgen blijft enorm.

Meerdere instanties, waaronder het Nibud, geven aan dat hulp via de werkgever van groot belang kan zijn.  Een vindplaats voor ‘verborgen schulden’ Gemiddeld duurt het 5 jaar eer er hulp wordt gezocht bij financiële problemen.
In die 5 jaar lopen de schulden gigantisch op door rente en kosten.

Werkgevers krijgen al eerder indicaties:
Vraag om voorschot van salaris (10% van de huishoudens)Ziekteverzuim
Loonbeslagen
Eerder vragen om vakantiegeld

Via een opdrachtgever begeleid ik werknemers die via hun werkgever gebruik mogen maken van een coach, extra support.

Op een digitaal platform kunnen alle werknemers 3x gratis en, indien gewenst,  anoniem, support vragen van bijv. een psycholoog, een haptotherapeut, een personal trainer of een budgetcoach.

Daarna kan in overleg eventueel een vervolg traject worden afgesproken.

Als budgetcoach luister ik naar de werknemer:  het verhaal, de problemen, de stress die het meeneemt.
Vervolgens brengen we samen de inkomsten en uitgaven in kaart zodat we dit kunnen bespreken. We delen informatie en bekijken welke stappen en manieren van met geld omgaan verbetering kunnen brengen in die specifieke situatie.

Niet alleen mensen met schulden maken hiervan gebruik.
Ook werknemers die geen schulden hebben maar merken dat ze niet precies weten waar het geld aan op gaat. Ze zien spaargeld verminderen of zelfs verdwijnen.
Jonge gezinnen, lager en hoger opgeleide werknemers. Mensen met stress over hun financiële situatie.
Door eerder iemand toe te laten die je inzicht kan geven over jouw specifieke situatie ontstaat er ruimte.

Samen stappen ondernemen voordat het mis kan gaan, preventie.

Het hoeft niet anoniem, soms kan dat ook niet meer (loonbeslag, voorschot). Ik denk wel dat het een aanvullende manier kan zijn om mensen eerder te bereiken, om erger te voorkomen. Het moment waarop je samen kan ingrijpen is bepalend. In een webinar over armoede werd het belang aangegeven van zwarte cijfers schrijven. Het moment dat er schulden ontstaan worden die in Nederland alleen maar groter

In financiële problemen komen kan snel gaan. Eruit komen is een ander verhaal.

Er werd me laatst een vraag gesteld die me aansprak:
‘Met het nieuwe jaar hebben we voornemens, hoeveel komt daarvan terecht’?
Het is menselijk dat we wel iets willen veranderen maar dat niet gelijk kunnen.
Met elkaar problemen dragen en de tijd geven biedt ruimte en minder stress.
De werkgever kan bijdragen, ook door hulp te bieden waarbij de werknemer anoniem kan blijven.

Onderstaand ter informatie een deel uit:
Nibud-position paper werkzame mensen die moeite hebben met rondkomen 2023

Ook hogere inkomens komen moeilijk rond Uit het recent uitgebrachte Nibud-rapport Rondkomen en Betalingsproblemen 2022 blijkt dat 37 procent van de Nederlanders moeite heeft met rondkomen. Onder hen zijn opvallend veel jongeren tot 35 jaar. Nooit eerder zag het Nibud deze leeftijdsgroep er zo uitsteken vergeleken met de andere leeftijdsgroepen. De jongvolwassenen geven vooral aan moeite te hebben met de hoge vaste lasten. De inflatie en gestegen energieprijzen lijken de hen hard te treffen. Ten opzichte van 2018 geven meer dan twee keer zoveel jongvolwassenen aan dat ze moeilijk kunnen rondkomen (het percentage is gestegen van 11 naar 26 procent). Dagelijks stress hebben over geld heeft invloed op je maatschappelijk functioneren. Ook bij de hogere-inkomensgroepen* die moeite hebben met rondkomen, ziet het Nibud een groei. Een kwart (24 procent) van de mensen met een hoog inkomen heeft daar moeite mee. Voor iedereen zijn de gestegen uitgaven en de hoge vaste lasten de belangrijkste oorzaken voor de problemen. Als meer dan de helft van het inkomen op gaat aan de vaste lasten en daarbovenop komen ook nog de stijgende kosten van de boodschappen, komen mensen klem te zitten, ook al hebben ze een goed inkomen

Top 3 acties bij betalingsachterstanden:
1) spaargeld gebruiken (30% in 2023, 21% in 2018)
2) geld lenen bij familie en vrienden (20% in 2023, 12% in 2018)
3) betalingsregeling treffen (20% in 2023, 4% in 2018)

Als budgetcoach/ruimtemaker bij desamentafel geef ik betekenis aan ons manifest van Zorg naar Leven, om van een knellende zorg naar ruimte te gaan om te leven, zodat mensen zichzelf waar kunnen maken op de gebieden waar zij gelukkig van worden.

Pamela Berg
Ruimtemaker bij desamentafel

Vorige
Vorige

Terugblik samentafel De rol van emoties bij morele reflectie

Volgende
Volgende

Dat Ene Boek