De Waardenladder

In mei is na een paar jaar onderzoek De Waardenladder gelanceerd. Met steun vanuit ZonMW hebben het LUMC in samenwerking met Peter Hoekstra en de deelnemers van lerende netwerken onderzoek gedaan naar het achterhalen van waarden bij bewoners met dementie. Door de waarden van een bewoner te kennen en te prioriteren wordt het voor teams mogelijk om keuzes te maken op basis van de waarden van een bewoner.

De totstandkoming van de waarden gebeurt via het gesprek over de bewoner. Met behulp van kaartjes met daarop stellingen kunnen teams bepalen welke stelling wel of niet van toepassing is voor de bewoner in kwestie. In dialoog met elkaar wordt de selectie van stellingen teruggebracht naar 10. Achterop staan de gekoppelde waarden en wederom in overleg met elkaar worden deze waarden ten opzichte van elkaar geprioriteerd.

Dit vormt een waardenladder die voor de bewoner gebruikt kan worden bij de zorg.

De eerste ervaringen van het werken met de waardenladder zijn positief. zorgprofessionals geven aan het dat met dit instrument de kennis over de bewoner toeneemt, het team meer eenduidig kan werken en binnen een kort tijdsbestek van ongeveer 15 minuten een eenduidig beeld ontstaat over de bewoner en zijn/haar waarden.

We zijn nu bezig met het werven van nieuw onderzoeksbudget om de waardenladder door te ontwikkelen naar andere doelgroepen. Zowel voor de VG als NAH kan de waardenladder een behulpzaam instrument zijn.

Vorige
Vorige

Goede start

Volgende
Volgende

Dat Ene Boek