Dat Ene Boek

Deze keer wil ik u meenemen in nieuwe inzichten vanuit de wetenschap rondom het verband tussen de psychische en lichamelijke gezondheid. Dat klinkt vrij ingewikkeld en dat is ook wel zo en tegelijkertijd is het ook wel common sense en reuze interessant.  Zoals al meer algemeen bekend is, werkt de verbinding fysiek en psyche als een lemniscaat. Het één heeft als het ware een effect op het andere. Alleen het één is dan vaak het brein en recent wordt steeds duidelijker dat het lichaam veel bepalender is dan werd aangenomen.  Het is echt een wisselwerking, een communicerend vat. Lichaam en geest is constant in dialoog met elkaar. Het is, zonder dat wij er ons bewust van zijn, constant elkaar aan het ontmoeten en aan het tegenkomen.

Vanuit dit perspectief wil ik jullie wijzen op het boek: “de darm-brein connectie” van Gregor Hasler.                                                                

Hasler is arts en hoogleraar psychiatrie en psychtherapie aan de Universiteit van Fribourg in Zwitserland. Zijn onderzoek richt zich met name op stress, veerkracht, voeding en stemminsstoornissen.  In het boek neemt hij ons mee vanuit het perspectief van de darm en de wat minder bekende nervus vagus.  Wat betreft dit laatste, de nervus vagus ook wel zwevende zenuw genoemd, is een belangrijk onderdeel van de darm-brein connectie. De schrijver zegt in zijn boek hierover:

Tijdens de anatomie les in de snijzaal raakte ik met name onder de indruk van de nervus vagus omdat hij kronkelend door het hele lichaam loopt. Het gaf me een geruststellend gevoel om de zenuw in mijn handen te houden: darm en brein waren onderling verbonden, en deze verbinding was niet iets theoretisch of spiritueels, maar heel concreet. Het aanraken en vasthouden van deze verbinding gaf mij het vertrouwen dat er mogelijk een eenheid van lichaam en geest bestaat. Ik was aangenaam verrast toen ik vele jaren later vaststelde dat deze zenuw verantwoordelijk is voor zelfvertrouwen, welbevinden en kalmering.

In zijn boek maakt hij per hoofdstuk duidelijker dat wat er in de darmen gebeurt een grotere invloed heeft op wat erin ons brein plaatsvindt. Hij toont aan dat een verstoorde darm-breinconnectie het immuunsysteem van slag brengt wat kan leiden tot ziekten zoals obesitas, diabetes en hart- en vaatziekten en ook van invloed is op neurologische en psychische stoornissen zoals anorexia, depressie, autisme, schizofrenie en dementie.

Het is een prettig leesbaar boek wat nieuwe inzichten geeft en wat voedt in het nadenken over jezelf. Hoe werkt het in mij, hoe actief is mijn Nervus Vagus. Verdient deze zwevende zenuw niet wat meer aandacht van mij en hoe kan ik deze trainen. Het voert te ver om dit nu uit te leggen, maar zelf werd ik wel blij van de meer vertragende eigenschap die deze zwevende zenuw ook heeft. Ik hoop dat uw nieuwsgierigheid naar dit boek wakker is geworden.

 

De boekbewaarder van dat ene boek

Vorige
Vorige

De Waardenladder

Volgende
Volgende

Passende Zorg - Hoe dan?