Wie is Lúthien als Spiegelaar?

In mijn leven tot nu heb ik zowel liefde, als tegenslagen mee mogen maken, mooie pieken en ook diepe dalen, zowel zakelijk als privé. 

Dit heeft me gevormd tot wie ik nu ben, waar ik nu sta. Het was een groeiproces (of veranderproces) wat in mijn ogen nodig is, als je je niet meer comfortabel voelt. Net zoals de kreeft die, zodra hij zich niet meer comfortabel voelt, onder een rots kruipt, zijn schild afwerpt en een nieuw omhulsel maakt voor zichzelf. Zodat hij kan groeien en het weer comfortabel voelt!

In mijn eigen reis heb ik geleerd dat passie en de ziel, in een organisatie of individu, mijn drijfveren zijn. Vanuit deze intrinsieke motivatie wil ik, als Spiegelaar, altijd eerst begrijpen waar de ander is, wat hem/ haar beweegt en wat zijn/ haar behoefte is. Want immers, het reflecteren op je eigen handelen (de spiegel), brengt je in beweging. Vanuit het individu beweeg ik dan naar de groep, of het geheel, om samen verder te komen, te reizen.

Een veranderproces, of conflictbemiddeling begint voor mij dan ook met eerst te willen begrijpen, te snappen. Dit doe ik door nieuwsgierige vragen te stellen. 

Met vragen ( en niet invullen of adviseren) komt de ander meestal zelf tot de kern, of zelfs tot inzichten. Ik benoem wat ik zie en ik ga emoties niet uit de weg.

“Met de komst van Lúthien is er een beweging ingezet. Van top-down naar bottom-up; van beslissen over naar draagvlak voor; van afstand naar nabijheid; van van zorg naar leven. En daarbij bracht ze meer kennis van zaken en ervaringen van elders in de ouderenzorg in huis.

Heerlijk om met elkaar te werken, te kunnen sparren, te reflecteren, ons soms te beklagen en te lachen, en zo ontwikkelingen samen een stapje verder te brengen. Met Lúthien in huis gebeurt er wat!”

In alle verschillende opdrachten of rollen die ik vervul, breng ik mezelf mee. Met mijn levens- en werkervaring in mijn rugzak. Dit maakt me een goede Spiegelaar. En in mijn ogen is dat nodig, voor welke verandering, beweging of conflictoplossing dan ook.

Ik breng niet dé oplossing, ik beweeg mee met waar een organisatie of individu is. Kijk en geef terug. Wat is de vraag, wat is er nodig? Daarbij is mijn visie op zorg, of beter gezegd op het leven, de beweging van de systeemwereld naar de leefwereld, oftewel van zorg naar leven, altijd mijn beginpunt. En vanuit daar probeer ik in verbinding, samen,de stolling te doen smelten!

“In je werk en als persoon benoem je wat je ziet. Met de vraag, context en je gesprekspartner(s) in het oog en vanuit jouw visie en ervaring reflecteer je op een respectvolle en doortastende wijze hoe de ander reageert op vragen en situaties. Hiermee maak je anderen bewust, zet ze aan het denken en breng je beweging. Bijzonder waardevol vind ik dat je daarbij ook jezelf betrekt en reflecteert. Dat maakt de interactie wederkerig en extra zinvol, voor de ander en voor jezelf. Niet wat moet, wel vanuit wat kan.”

Benieuwd wat ik voor jou zou kunnen betekenen?
luthien@desamentafel.nl

Vorige
Vorige

Vacature: spin in het web (oftewel Ondersteuner) desamentafel

Volgende
Volgende

Terugblik samentafel De rol van emoties bij morele reflectie