Dat ene boek

Hebben jullie weleens gehoord van de schrijver Roman Krznaric? Ik heb denk ik ruim 2 jaar geleden een documentaire over hem gezien waarin hij vertelt over dit boek. Van de zomer heb ik dit boek nog eens herlezen en ja dit boek is een soort lesboek om de ‘kortetermijnwereld’ in te leveren voor een ‘langetermijndenken’. Over Roman Krznaric wordt wel gezegd dat hij één van de populairste publieksfilosofen van deze tijd is. Publieksfilosofie als instrument en bij desamentafel wordt dit vaak en graag ingezet.

(Publieksfilosofie is laagdrempelige filosofie waarin je kunt kennismaken met een filosofische benadering van maatschappelijke of persoonlijke onderwerpen. Bij deze activiteiten ontmoet je eveneens andere mensen die graag met elkaar in gesprek gaan over onderwerpen die er toe doen.)

Goed terug naar het boek. De titel: ‘De goede voorouder’

De titel is gestoeld op de belangrijkste vraag in het boek: Zijn wij een goede voorouder?
Op de achterflap van het boek staat het volgende:

‘De grote problemen van onze tijd gaan allemaal terug op één ding: we denken alleen aan de korte termijn. Dat denken koloniseert de toekomst. Je ziet het in het bedrijfsleven, de politiek en het persoonlijk leven. Zo ontstaat steeds meer ongelijkheid tussen bevolkingsgroepen en nemen existentiële dreigingen toe. We staan aan de rand van de afgrond.’

Dit klinkt nogal zwaar en toch draagt het boek veel hoop in zich omdat we er zelf veel aan kunnen doen. En eigenlijk is dat heel simpel. Het enige wat we moeten doen en waar we elkaar op kunnen en mogen aanspreken, is:

Willen wij onze kortzichtigheid inruilen voor langetermijndenken.

Daar gaat het boek over en de schrijver  onthult zes praktische manieren om onze hersenen hierin bij te scholen. Een publieksfilosofisch studieboek dus. De zes lessen zijn:

– nederigheid met betrekking tot de diepe tijd;
– denken als erflaters;
– intergenerationele rechtvaardigheid;
– kathedraaldenken;
– holistisch voorspellen;
– een transcendent doel.

Weet dat ik van plan dit jaar over dit boek nog een samentafel te organiseren.

Laatst was ik naar de voorstelling Plant van Nynke Laverman. Erg indrukwekkend en heel het optreden gaat over dit onderwerp. Er is digitaal genoeg te vinden over dit optreden. Bijgaand een link naar een liedje wat direct  te verbinden is met de titel van het boek. Het heet: Your ancestor  
https://open.spotify.com/track/7c3wkqbf6VDLAkWtrRvBGo?si=30a9eea51a214abe

Vorige
Vorige

Mediation – samentafelaar in opleiding

Volgende
Volgende

De leefprofessional