Dat Ene Boek

Als boekbewaarder ben ik nieuwsgierig van aard en eigenlijk vind ik dat elk boek mij wel iets nieuws vertelt. Deze keer wil ik jullie meenemen naar een Nederlandse literaire thriller die ik deze zomer gelezen heb. Echt een bijzondere roman, die je anders laat kijken naar een gebeurtenis die zich heeft afgespeeld op ons continent en ook in onze tijd. Het heeft dus een historische achtergrond. Het gaat ook over wandelen en hoe het ritme van het wandelen je brengt in je eigen gedachten. En het gaat ook over liefde en over context. En als kers op de taart is het boek ook nog reuze spannend met wel een heel bijzonder slot.

Kortom alle ingrediënten om eens lekker weg te dromen. Het boek heet de Camino en is geschreven door Anya Niewierra.

Op de achterflap staat de navolgende tekst:

De 44-jarige chocolatier Lotte Bonnet woont al jaren gelukkig in Zuid-Limburg met haar man Emil, een voormalige vluchteling uit Bosnië. Maar dan pleegt Emil onverwacht zelfmoord tijdens het lopen van de Camino en blijft Lotte ontredderd achter.
Als ze elf maanden later naar Bosnië reist om zijn as uit te strooien, ontdekt Lotte dat Emil heeft gelogen over zijn identiteit. Ze schakelt een advocaat in uit Sarajevo in om onderzoek te doen naar zijn verleden, en die komt tot een schokkende ontdekking.
Ondertussen gaat Lotte zelf de Camino lopen, exact volgens de route en planning van Emil. Ze wil achterhalen wat hem tot zijn wanhoopsdaad dreef. Maar iemand volgt haar, iemand die niet wil dat ze de waarheid ontdekt.

Het verhaal leest lekker weg en roept veel emoties op maar wat mij het meest tot nadenken heeft aangezet is het gegeven dat om iets echt te vertellen je vaak maar één moment hebt. Laat je die lopen dan kom je vast te zitten in een web van eigen gedachten, kronkels, waarheden, emoties, angsten, … 
De Chronostijd wint het dan van de Kairostijd!

Het is echt de moeite waard dit boek te lezen. Ik las het in de zomer maar volgens mij is de herfst ook een goed jaargetijde om in dit boek te duiken.

- De boekbewaarder van dat ene boek

Vorige
Vorige

Hoe we zitten aan de samentafel…!

Volgende
Volgende

Column