Passende Zorg - Hoe dan?

Momentopname van het item hieronder:

“Meer cliënten en minder professionals; Welk beroep doen we op de babyboomers en hun familie en buurt en hoe bieden (we) (ze) "passende zorg"?

Bedenken jullie met ons mogelijke oplossingen?
Met deze vraag nodigden Charles Laurey en Wouter Groot u uit voor een samentafel op 15 juni jl. Met een twaalftal deelnemers diepten wij het onderwerp uit…

DILEMMA’S
De dilemma's uit de praktijk van vandaag vragen om creatieve oplossingen voor morgen. Wat betekent dit voor de medewerkers, de zorgvragers, de familie en de buurt?

Iedereen deelt de problematiek die we inmiddels in één adem kunnen opsommen:
• Toenemende Zorgvraag
• Toenemende Zorgzwaarte
• Minder (te weinig) professionals
• Kostenstijgingen, inflatie, buitenissige CAO stijgingen, loonprijs spiraal
• Economische groei stagneert
• Maatschappelijke onvrede, polarisatie
• Politiek ongeloofwaardig, faaldossiers stapelen zich op
• Spelregels blijven ongewijzigd en de spelers ook
• Kwaliteit in toenemende mate onder druk.
….. en ook de kramp waarin we zitten om tot oplossingen te komen. We graven ons dieper in de loopgraven, die we vervloeken en tegelijk ook zo vertrouwd voelen.

FAILLIET SYSTEEM
Verantwoordelijkheid voor oplossingen en maatregelen van de bovengenoemde problematiek wordt van het ene bord op dat van de ander geschoven.
Dit systeem koerst op zijn faillissement aan! Getuige de reacties op het inkoopbeleid Wlz, de enorme hoeveelheid bezwaren daarop, petities, dreiging met rechterlijke procedures, oproepen, krantenberichten, talkshows, etc.

En ook, zoals een mede samentafelaar het formuleerde tijdens de ALV van ActiZ waarin we stemden over het nieuwe CAO onderhandelingsakkoord: “Een onverantwoord besluit, dat we toch moeten nemen.” [redactie: dit CAO akkoord in combinatie met de andere bezuinigingen leidt voor de sector tot een ongedekte kostenstijging van gemiddeld 8%]

OPLOSSINGSRICHTINGEN
Tijdens desamentafel bogen wij ons over de vraag: Wat dan wel? Hoe dan?
Met onze inleiding die avond schetsten we een beeld over de mogelijkheden: “knoppen om aan te draaien”
1. Prijzen/ tarieven: lagere tariefvergoedingen per eenheid drukt de (macro)uitgaven
2. Volume: minder uren zorg of eenheden per cliënt vergoeden drukt de (macro)uitgaven
3. Aanspraken (reikwijdte rechten): inperken van het recht op zorg drukt de (macro)uitgaven
4. Kwaliteit: minder (professionele) kwaliteitseisen van te leveren zorg en/ of door wie zorg wordt geleverd, drukt de (macro) uitgaven.

Deze maatregelen lijken nuttig en werken soms tot op zekere hoogte, maar niet op zichzelf.
Om effectief te zijn moeten ze in samenhang worden toegepast en samen met elkaar – ieder vanuit zijn eigen invloedsfeer – worden toegepast.

Bijvoorbeeld: in het inkoopbeleid van Zorgkantoor Zilveren Kruis wordt gesteld dat verzekerden met een VV4 of VV5 indicatie extramuraal worden ondersteund en verzorgd (lees: niet intramuraal worden opgenomen in het verpleeghuis).

Wij kunnen dit uitgangspunt van harte ondersteunen. Echter in de aanspraken Wlz is opgenomen dat deze verzekerden aanspraak maken op verblijf. Dit kan leiden tot onduidelijkheid, discussie en onnodig werk en kosten, zodra verzekerden hun rechten claimen. Het werkt pas als het ministerie van VWS en Tweede Kamer (politiek) besluiten om verblijf uit de aanspraken te verwijderen en niet langer voor deze verzekerden wordt vergoed.

Kortom: een dergelijke beweging werkt alleen (goed) als ieder vanuit zijn rol en invloedsfeer (wettelijke taak) meewerkt en verantwoordelijkheid neemt. Inclusief de verzekerde en zijn of haar directe omgeving zelf. Met rechten komen ook verantwoordelijkheden.

BURGERKRACHT
In de dialoog kwam snel een vijfde knop uit het gesprek aan de orde:
1. Inzet van burgerkracht (mantel, familie, sociale netwerk): zorgen voor elkaar drukt het beroep op professionele zorg en daarmee de (macro) uitgaven.

VRAGEN BLIJVEN
Is dit genoeg? Immers het macrobudget (BNP) groeit niet hard genoeg (mee) en is beperkt, is dan verschuiven een oplossing?
Minder budget 2e lijn (volume/ aanspraken, meer budget naar sociale buurtgerichte burger activering, preventie, welzijn en (gezond) leven?
Zijn dit realistische aannames?

Ja ook, en vraagt van ons allemaal (ieder vanuit zijn eigen invloedsfeer) lef en liefde om dat mogelijk te maken. Dank voor ieders bijdrage tijdens deze waardevolle samentafel op 15 juni 2023. Wij vonden het een geslaagde avond!

Wouter Groot Charles Laurey
baanbreker bruggenbouwer

Vorige
Vorige

Dat Ene Boek

Volgende
Volgende

Voorstelling Broos