De Interventure benadering

Sommige zich herhalende en remmende patronen in organisaties vragen om een a-typische aanpak. Het proces zoals door Lúthien Gispen en mijzelf in deze nieuwsbrief beschreven kenmerkt zich door dat atypische. In feite hebben wij het management van de instelling uitgenodigd een interventureteam in het leven te roepen, zonder dat overigens zo te noemen. Wat is een interventureteam?

Vernieuwende processen
Interventure is een woordcombinatie van ‘intervention’ en ‘adventure’ Het gaat om de uitdaging om vernieuwende processen in gang te zetten (adventure). Startpunt is altijd het moment waar je het niet meer weet of nog niet weet. Waar meer van hetzelfde geen oplossing biedt of waar de behoefte bestaat uit de bestaande patronen te stappen.  Begeleiding en deelnemers worden samen uitgedaagd om met nieuwe denkbeelden te experimenteren en gaandeweg nieuwe gedragspatronen, nieuwe manieren van samenwerken, te onderzoeken en te ontwikkelen. 

Sterke betrokkenheid
Essentieel is  een sterke betrokkenheid van de professionele deelnemers op het actuele vraagstuk/thema. Als begeleiders stimuleren wij een interventure-team om het gekozen thema vanuit meerdere invalshoeken te benaderen. Een interventure-proces kent daarbij een 4-tal invalshoeken:

  1. inter- en supervisie: wat betekent het vraagstuk voor ieder persoonlijk

  2. de kijk op het vraagstuk  verbreden en verdiepen.

  3. toetsing aan de praktijk door anderen erin te betrekken en in de praktijk te gaan experimenteren

  4. Overdracht naar de organisatie: interactief de ontdekkingen en leerervaringen tot leven brengen en in werking zetten.

Nieuwsgierig geworden?
We horen het graag.

Dries Oosterhof - vrijmaker

Vorige
Vorige

Column

Volgende
Volgende

Omkijken naar elkaar antwoord op verschraling zorg