Blogs
Artikelen, blogs en nieuwsflitsen geschreven door desamentafelaars. Hierin is aandacht voor issues in de samenleving, de thema’s waar wij voor staan en voor onszelf, zodat je ons beter leert kennen.

Masterclass: “Smelten om te veranderen”
Donderdag 9 juni werd door Dries Oosterhof, vrijmaker, een open samentafel begeleid onder de titel: “De chemie tussen smelten en bevriezen” voor een toekomstbestendige ouderenzorg (uitgangspunt 2 van Actiz).
We waren met een klein groepje. Dat gaf, merkte ik, met de ervaring van Dries – in het stellen van prikkelende vragen en gedoseerd introduceren van (gedrags)modellen – een bijzondere, vertrouwelijke dynamiek.

Afscheid van eerste-uur-samentafelaar, Angelique van der Moezel
De afgelopen jaren zijn we gegroeid als samentafel, er zijn nieuwe mensen verwelkomd, maar ook een samentafelaar van het eerste uur heeft aangegeven ‘af te treden’ als samentafelaar. Angelique van der Moezel is per begin dit jaar 2022 gestopt als samentafelaar. Begonnen als realisator was zij een belangrijke kracht achter de samentafel (en daarvoor Hict en hictoloog), iemand die de vaart er in hield waar wij wel eens afdwaalden, met de formele rol als secretaris.
Schaamte
Een miljoen mensen in Nederland leeft in armoede waarvan een derde al meer dan 4 jaar, langdurige armoede. Onder die miljoen mensen in armoede bevinden zich meer dan 220.000 kinderen.
Volwassenen en kinderen die te weinig eten hebben en door dreigende huisuitzetting niet zeker zijn van een dak boven hun hoofd. Niet zeker zijn van voedsel en onderdak, de eerste levensbehoeften….in een land als Nederland.

Genieten van het mooie weer
Met enige regelmaat doe ik mijn hardlooprondje vroeg in de ochtend.
Het is een genot om te ervaren dat het steeds lichter wordt en dat de natuur uit de winterstand komt. Het geeft mij de energie om nieuwe initiatieven te starten, vanuit mezelf en vanuit de samentafel. Het werken van lente tot lente sluit dus goed aan bij de energiebalans die in mij (en zeker ook in anderen) zit.

Dat Ene Boek
Als boekbewaarder heb ik vele interne dialogen met mijzelf als ondervinder. Die hebben erg veel van doen met het boek wat ik deze keer onder jullie aandacht wil brengen. Alvorens ik dat onthul, wil ik in het kort even stilstaan bij de driehoek: spel, speler, plaats.

Terugblik thematafel: noodzaak om innovaties en digitale zorg vergaand op te schalen, hoe?
Op 20 januari jl. hielden wij een virtuele thematafel: “De noodzaak van vergaande opschaling van innovaties en digitale zorg” met begeleiding van @Wouter Groot en met inhoudelijke bijdragen van @Tjalke de Jong en @Boris Stam van #Mensken.
Deze drukbezochte digitale Samentafel gaf veel inspiratie en nieuwe inzichten; samengevat het volgende beeld.

Een stroomversneller, wat is dat?
Ik kan mij eerlijk gezegd niet herinneren hoe ik tot mijn archetype stroomversneller ben gekomen. Ineens was het daar, ergens in 2013. Ik weet wel dat ik in eerste instantie het archetype ‘begeleider’ had gevonden, maar daar vanaf moest zien, omdat mijn collega Pamela dit archetype al had gekozen (inmiddels is zij ‘ruimtemaker’ geworden, maar ben ik inmiddels ook een stroomversneller).

Tegenslag of weerslag – deel 1
De interne tegenkracht van verborgen bestuurders
In deze 3-delige cyclus vraagt Dries Oosterhof, vrijmaker bij desamentafel – aandacht voor de neiging van managers om de oorzaken van teleurstelling en tegenslag vooral buiten de organisatie te zoeken of bij schuldigen binnenin. Dries geeft in dit stuk tegengas, ontdoet daartoe een bekend fenomeen van haar stof en geeft nieuwe perspectieven.

Terugblik en vooruitblik Samentafel Wat is zorg en wat is verworden tot zorg?
Samenvatting: Zorg is een middel voor kwaliteit van leven, geen doel; Er zijn goede voorbeelden van zorgaanbieders die werken vanuit het leven; Taal, terminologie en het medisch model houden ons vast aan het handelen vanuit zorg; Er zijn veel ‘leeftaken’

De noodzaak van vergaande opschaling van innovaties en digitale zorg
Op 20 januari jl. hielden wij een virtuele thematafel: “De noodzaak van vergaande opschaling van innovaties en digitale zorg” met begeleiding van Wouter Groot en met inhoudelijke bijdragen van Tjalke de Jong en Boris Stam van Mensken.

Het publieke domein vanuit het perspectief van ons manifest
Terwijl wij dit schrijven, is het nieuwe kabinet 2 dagen aangetreden. Het Coalitieakkoord ‘Omzien naar elkaar, vooruitkijken naar de toekomst’ van 15 december vormt hiervoor de basis. Veel plannen, doelen op de lange termijn en nog veel onduidelijkheid over het ‘hoe’.

Morele reflectie als voorwaarde voor werkplezier?
Goede organisaties zijn niet alleen voorwaardenscheppend voor morele reflectie van professionals, maar reflecteren op zichzelf, gezamenlijk met alle betrokkenen, vanuit hun eigen (persoonlijke en organisatie) waarden!

Het archetype als functie; ditmaal de Baanbreker
De roep dat het anders moet is wellicht nog nooit zo groot geweest. Hoewel ik mijn vader – student in ‘the sixties’ – het in zijn herinneringen ook hoor zeggen. Het anders willen doen, de drang om te vernieuwen, twijfel over het bestaande, de hunkering naar verbetering is volgens mij iets van alle tijden en zijn kenmerken van het leven.

Dat ene boek
De schrijver Christiaan Rhodius is al sinds 2012 als specialist ouderengeneeskunde verbonden aan het Hospice Bardo in Hoofddorp. Dit is een bijzondere plek die gewoon meedoet in de wijk en de omgeving. Het is de moeite waard om eens op de site van hospice Bardo te kijken en daarin hun visie, aanpak en betrokkenheid te lezen.
Desamentafel… waar generaties samenkomen en elkaar ontmoeten….
Sinds …. 2021 is een nieuwe invulling geven aan de facilitering en aansturing van desamentafel, inmiddels gehuisvest in Hoevelaken.

Nieuws over de lerende netwerken
De tweede leergang van het lerend netwerk Vrijheid en Veiligheid is bijna afgerond. Er wordt druk gewerkt aan de eindrapportage en de publicaties die voor dit netwerk relevant zijn als naslagwerk. Deze leergang heeft ons inzicht gegeven over hoe je vanuit de Wzd via vrijheid en veiligheid naar het maken van ethische afwegingen kan komen.

Pensioen in zicht
Toen ik zelf 43 jaar geleden ging werken kwam ik eigenlijk in de zorgsector geen bestuurders tegen die 60 plus waren. Velen stopten met VUT of Flex-regelingen tussen de 55 en 59 jaar.

Een Samentafel vol (nieuwe) inzichten – een terugblik
Waar zit je talent op Samen Werken en waar zit je vraag?

Terugblik Samentafel Samen leren rondom taal
Kunnen we stoppen met het woord verzorgingsstaat en hier een ander woord voor bedenken? Suggesties zijn meer dan welkom!

Morele reflectie als voorwaarde voor werkplezier?
Het gesprek tijdens deze Samentafel ging over dit uitgangspunt. Vanuit onderstaande persoonlijke visie, mede geïnspireerd door het boek ‘De goede bestuurder’ van Pieter Wijnsma, is hierover gesproken.